© Rootsville.eu

Marc Broussard (US)
tiltle: Time Is A Thief
music: Blues
release date: 2024
info artist: Marc Broussard


© Rootsville 2024


Marc Broussard  is een Amerikaanse zanger en liedjesschrijver. Zijn stijl is het best te omschrijven als een mix van soul, rhythm-and-blues, rock en pop. Broussard is in de Lage Landen vooral bekend met zijn single Come in from the cold. In 2023 had hij een samenwerking met de Nederlandse zanger Alain Clark met het nummer Friend. Marc Broussard is de zoon van Ted Broussard, een veelgeprezen gitarist die in de Louisiana Hall of Fame staat en voormalig lid van The Boogie Kings.

Marc Broussard weet als geen ander de invloeden van klassieke R&B, rock en soul in een modern jasje te steken. Hoewel je hem waarschijnlijk kent van zijn populaire covers, brak de muzikant uit Louisiana door op 20-jarige leeftijd met zijn debuutalbum 'Carencro'. Meerdere albums volgde, met als een van zijn hoogtepunten een samenwerking met blues legende Joe Bonamassa op het album 'S.O.S. 4: Blues For Your Soul' die vorig jaar uitkwam. In 2024 viert Marc de twintigste verjaardag van zijn succesvolle 'Carencro'. 

Nadat hij op 20-jarige leeftijd een succesvolle onafhankelijke EP uitbracht, tekende Marc een platencontract bij Island Records. Marcs nummer "Home" was succesvol op de radio en katapulteerde hem naar het nationale tourpodium. Marc bracht de volgende 10 jaar meerdere albums uit bij grote labels, maar is onlangs teruggekeerd naar zijn onafhankelijke roots en heeft meerdere succesvolle originele en covers uitgebracht. De covers zijn grotendeels ten goede gekomen aan goede doelen via zijn SOS Foundation (Save our Soul).

Time Is A Thief ontstond uit Broussards unieke samenwerking, die hij smeedde met zijn oude vriend en co-schrijver Krasno en Most. De twee speelden een cruciale rol in het helpen realiseren van Broussards visie voor zijn nieuwe album, van hun veelzijdige vaardigheden als producers tot het bespelen van bijna alle instrumenten op de tien nummers van Time.

Met zijn platte pet en rode baard is Marc Broussard een onmiskenbare podiumpersoonlijkheid. Dat geldt in zekere zin ook voor het muzikale werk van de zanger, gitarist en componist. Welk muziekgenre hij ook uit zijn liedjes haalt, Broussard geeft de stukken altijd een heel speciaal tintje, wat zowel te danken is aan zijn klassiek geschoolde gitaarstijl als aan zijn warme, modellerende stem met het smelten van zoute karamel. Dit is Bayou Soul op zijn best.

“Time Is A Thief” is het eerste album met originele nummers in zeven jaar en is een traditiebewust album dat oude conventies nieuw leven inblaast. De nummers kenmerken zich niet alleen door een uitstekend bandgeluid met opwindende percussie, nauwkeurige gitaarsolo's en sporadische kopersecties die verrukken. Ook Marc Broussard is hier in topvorm terwijl hij met zijn blues- en soulstem de klinkers rekt en kneedt. Heel wat nummers doen denken aan Southern Soul-legendes. De opener ‘Fire’ klinkt als een buiging voor Al Green, terwijl de donkere funk van ‘Mood’ – beide titels werden in 2022 als singles uitgebracht.

De funky titelsong ‘Time Is A Thief’, zit dan weer vol met temperametnvolle grooves. De spanning die op 'Cold Blooded' werd gecreëerd, werd destijds ook gedomineerd door de Neville Brothers, de door strijkers ondersteunde beats van 'Way You Shine' waren van de Temptations, en het klassieke motief van verdwaald zijn in de steden van Hard Times' was dan weer het handelsmerk van Curtis Mayfield.

Deze weerom een spannende muzikale reis kent ook prachtige momenten van rust zoals de soulvolle soulballad 'You Deserve More Than I', de begaafde, delicate blues 'Carry My Name' en 'Stay Still', een nummer waarmee Marc Broussard dichterbij komt dan ooit.

tracks:

1. Fire
2. Mood
3. Cold Blooded
4. You Deserve More
5. Hard Times
6. Give You the World
7. Time Is a Thief
8. Carry My Name
9. Way You Shine
10. Stay Still